18.7 C
Banja Luka

Ne žele da padnu u ruke Rusima: SAD pauzira prodaju najmodernijih dronova Ukrajini

Plan Bidenove administracije da Ukrajini proda četiri velika, naoružana drona pauziran je zbog straha da bi njena sofisticirana nadzorna oprema mogla pasti u neprijateljske ruke.

Tehnički prigovor na prodaju iznio je tijekom dubljeg pregleda od strane Pentagonove Uprave za sigurnost obrambene tehnologije stručnjak koji je zadužen za čuvanje tehnologije visoke vrijednosti od neprijateljskih ruku. Prethodno je plan, koji kruži od marta, odobren od strane Bijele kuće, prenosi Reuters.

Reuters je ranije izvijestio o planu prodaje Ukrajini četiri drona MQ-1C Grey Eagle koji mogu biti naoružani projektilima Hellfire za korištenje na ratištu protiv Rusije.

Prigovor na izvoz dronova nastao je zbog zabrinutosti da bi radar i oprema za nadzor na dronovima mogli stvoriti sigurnosni rizik za Sjedinjene Države ako padnu u ruke Rusije.

Izvori su rekli da je ovo razmatranje zanemareno u početnoj reviziji, ali su se pojavili na sastancima u Pentagonu krajem prošle sedmice.

„Provjere tehnološke sigurnosti standardna su praksa za prijenos članaka o odbrambenoj industriji SAD-a svim međunarodnim partnerima. Svi slučajevi se pregledavaju pojedinačno na temelju njihovih zasluga. Kroz uspostavljeni proces, pitanja nacionalne sigurnosti se uzdižu do odgovarajućeg tijela za odobravanje“, rekla je glasnogovornica Pentagona Sue Gough.

Odluka o tome hoće li se nastaviti s sporazumom ili ne sada se razmatra više u zapovjednom lancu u Pentagonu, ali vrijeme donošenja bilo kakve odluke je neizvjesno, rekao je Reutersu neimenovani zvaničnik SAD-a.

„Jedno od rješenja za poboljšanje prodaje bila bi zamjena postojećeg paketa radara i senzora za nešto manje sofisticirano, ali to bi moglo potrajati mjesecima“, kazao je on.

Ako se dopusti da slučaj prodaje dronova napreduje, Kongres bi dobio priliku da ga blokira, iako se to smatralo malo vjerojatnim.

Prema dokumentima vojnog budžeta, Grey Eagles dronovi koštaju po 10 miliona dolara.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here