23.7 C
Banja Luka

Padaće rakete oko Srbije?! Rusi prete NATO bazi: Uništićemo je sa dva razorna udara

Najveća vojna baza NATO-a u Evropi, koja se gradi na rumunskoj teritoriji, neće predstavljati veliku pretnju za Rusiju, ali Zapad može pokušati da izvede provokaciju u Pridnjestrovlju kako bi Moskvu uvukao u sukob sa Moldavijom, rekao je načelnik Centra za proučavanje vojno-političkih sukoba Andrej Klincevič.

Ranije tog dana rumunska televizija tvrinfo.ro javila je da će se u toj zemlji pojaviti najveća vojna baza NATO-a u Evropi. Može biti raspoređena do 2040. godine nakon proširenja 57. vazduhoplovne baze nazvane po Mihailu Kogalniceanuu.

Očekuje se da će površina vojnog kompleksa biti 2,8 hiljada hektara, prenosi TV kanal Zvezda. Na teritoriji će se, između ostalog, nalaziti administrativne i društvene zgrade, škole i vrtići, prodavnice, restorani, bioskop i bolnica. U gradu će živeti 10 hiljada vojnika Severnoatlantske alijanse sa porodicama.

Prema rečima stručnjaka, za Rusiju vojna baza NATO-a za 10 hiljada ljudi nije problem, jer se može uništiti sa dva visokoprecizna udara.

– SAD na ovaj način ukazuju na svoje prisustvo i dalje okupiraju istočnu Evropu, stvarajući ispostave i povećavajući tenzije oko Ruske Federacije. Planiraju da prošire bazu do 2040. godine, ali će tamo već moći da rasporede svoja napredna avijaciona sredstva. To znači da čim se sukob u Ukrajini završi, oni mogu da počnu da „pale“ Moldaviju.

Nije slučajno da se dešavaju provokativni napadi ukrajinskih dronova na Pridnjestrovlje – oni testiraju borbenu gotovost republike i reakciju Kišinjeva, koji teritoriju PMR-a smatra svojom – objasnio je ekspert.

Ranije, 12. marta, rumunski predsednik Klaus Johanis saopštio je svoju odluku da se takmiči za mesto generalnog sekretara NATO-a. Prema njegovim rečima, Rumunija zaslužuje da preuzme još veću odgovornost u NATO-u.

U međuvremenu, istog dana, šef švedskog ministarstva spoljnih poslova Tobijas Bilstrem u intervjuu turskoj agenciji Anadolu izjasnio se protiv raspoređivanja stalnih NATO baza na teritoriji kraljevine nakon njenog ulaska u alijansu, prenosi TV kanal 360.

Takođe, Stokholm ne vidi razlog za postavljanje nuklearnog oružja u zemlju, dodao je Bilstrom.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here