Naslovna Najnovije „Rusija prebacuje nuklearno oružje u Bjelorusiju“

„Rusija prebacuje nuklearno oružje u Bjelorusiju“

0

Poljski predsednik Andžej Duda danas je rekao da je Rusija već u procesu prebacivanja nuklearnog oružja kratkog dometa u susjednu Bjelorusiju.

I ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko rekli su prošlog mjeseca da je Moskva već isporučila dio svog taktičkog nuklearnog oružja Bjelorusiji nakon što su najavili svoje planove u martu. SAD i NATO nisu potvrdili taj potez.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je osudio retoriku Moskve kao „opasnu i nesmotrenu“, ali je u julu naveo da alijansa nije primijetila bilo kakvu promjenu u nuklearnom stavu Rusije.

Taktičko nuklearno oružje je namijenjeno za upotrebu na bojnom polju i ima kratak domet u poređenju sa mnogo snažnijim nuklearnim bojevim glavama ugrađenim u rakete dugog dometa. Rusija je rekla da će zadržati kontrolu nad nuklearnom oružju koje šalje u Bjelorusiju.

Lukašenko kaže da je postavljanje ruskog nuklearnog oružja u njegovoj zemlji namenjeno odvraćanju agresije Poljske, članice NATO, iako Varšava nije uputila nikakve prijetnje. Poljska obezbjeđuje susjednoj Ukrajini vojnu, humanitarnu i političku podršku.

Poljski predsjednik je komentarisao situaciju na zajedničkoj konferenciji za novinare sa portugalskim predsjednikom Marselom Rebelom de Souzom.

Duda nije naveo detalje, ali je rekao da to na „očigledan način mijenja arhitekturu bezbjednosti u našem dijelu Evrope. To mijenja arhitekturu bezbjednosti u našem neposrednom susjedstvu, ali i istočnog krila NATO.“

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube