Naslovna Politika „To je diskriminacija“ BOŽOVIĆ opleo po premijeru Viškoviću i Vladi RS

„To je diskriminacija“ BOŽOVIĆ opleo po premijeru Viškoviću i Vladi RS

0

Da li će i kada Vlada vaše i moje Republike Srpske donijeti odluku o finansiranju izgradnje zgrade gimnazije u Istočnoj Ilidži, jedno je od pitanja koje je načelnik ove opštine Marinko Božović uputio premijeru RS Radovanu Viškoviću u otvorenom pismu.

Sa posebnom pažnjom sam primio vijest o odluci Vlade Vaše i moje Republike Srpske o finansiranju izgradnje osnovne škole u našoj “komšijskoj” Opštini Istočno Novo Sarajevo. Ni meni lično, ni administraciji naše lokalne zajednice nikada nije bila bliska filozofija “da komšiji crkne krava” i zato me ova vijest iskreno obradovala, ali i još jednom navela na razmišljanje o odnosu republičke vlasti prema našoj lokalnoj zajednici – naveo je Božović.

On je dodao da često u odlukama Vlade Republike Srpske vidi da se u “komšijskoj” opštini planiraju graditi značajni objekti finansirani iz budžeta Republike Srpske kao što su škole, predškolske ustanove, pozorište, sportska dvorana, zgrada rektorata, zgrada Muzičke akademije

– Neću sad spominjati ostale infrastrukturne projekte, ali moja obaveza je da ne vodim “autističnu” politiku, koja ne primjećuje dugoročan diskriminatorski odnos Vlade Vaše i moje Republike Srpske prema mojoj i Vašoj Opštini Istočna Ilidža – navo je Božović.

On je podsjetio da je Opština Istočna Ilidža nakon sastanka sa tadašnjim predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, dobila čvrsto obećanje da će nakon što završi svoj dio preuzetih obaveza, koje se odnose na kupovinu zemljišta, glavni projekat i pristupnu infrastrukturu, dobiti sredstva za izgradnju Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ i da će njegova izgradnja biti planirana u budžetu Republike Srpske.

– Sve preuzete obaveze smo završili i sa nestrpljenjem očekujemo odluku Vlade Republike Srpske o finasiranju za nas, ali i širu regiju, jako značajnog projekta – poručio je Božović.

Boživić je dodao da premijera vjerovatno ne mora da podsjeća na odredbu Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju koja kaže da je srednje obrazovanje dostupno svima pod jednakim uslovima.

– Ipak, nadam se da nam nije potrebna zakonska norma da nam kaže šta je ispravno, a šta neispravno, kad govorimo o jednakosti svih nas koji živimo u Vašoj i mojoj Republici Srpskoj – napisao je Božović u otvorenom pismu Radovanu Viškoviću.

– O žrtvi i stradanju stanovnika današnje opštine Istočna Ilidža, i cijeni koju smo platili gradeći temelje Republike Srpske, ostavljajući svu infrastrukturu u Federaciji Bosne i Hercegovine, osim grobova naših najmilijih, u ovom pismu neću da govorim – poručio je Božović i dodao da se upravo zato premijeru obraća otvorenim pismom.

– Obraćam vam se sa samo jednim pitanjem: Da li će i kada Vlada Vaše i moje Republike Srpske donijeti odluku o finansiranju izgradnje zgrade gimnazije u Istočnoj Ilidži – zaključio je Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: