25.7 C
Banja Luka

Vukanović vs. Nešić: Ko će napustiti opozicioni blok u RS?

Nešić je, kažu svjedoci novinari koji su izvještavali s ovog skupa, krenuo među okupljenu masu da se navodno obračuna s ljudima koji su nosili transparent s natpisom “Od papaka crveni se bina, našu podršku samo Vukan ima”

“Vukane, Vukane, Vukane” – odjekivalo je Trgom Krajine u Banjoj Luci prije nekoliko sedmica na masovnim protestima opozicije u RS. Veliko oduševljenje i najveći aplauz dobio je Nebojša Vukanović, jedan od lidera opozicije u manjem bh. entitetu. Aplaudirale su mu i ostale kolege, ali jedan malo manje. Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

Nešić je, kažu svjedoci novinari koji su izvještavali s ovog skupa, krenuo među okupljenu masu da se navodno obračuna s ljudima koji su nosili transparent s natpisom “Od papaka crveni se bina, našu podršku samo Vukan ima”. S druge strane, Vukanović kaže da on nema ništa s tim transparentom i da nije htio provocirati opozicionog kolegu

Čast mi je što me Vukanović napada

Posljednjih dana, sukob Vukanovića i Nešića polako se zahuktava, uglavnom preko medija i društvenih mreža. Za portal “Avaza” su danas obojica govorili o svom odnosu i daljem radu.

– Prvi koji je tražio uklanjanje tog transparenta, bio je predsjednik SDS-a gospodin Mirko Šarović i ja sam mu se pridružio – kaže Nešić.

A o činjenici da je “na meti” energičnog Trebinjca, Nešić kaže da mu je čast jer se nalazi u grupi ljudi koje Vukanović napada.

Nenad Nešić: Kada bih umro, Vukanović bi rekao da nisam, nego je to dogovor s Dodikom
Nenad Nešić: Kada bih umro, Vukanović bi rekao da nisam, nego je to dogovor s Dodikom

 

– Šta da vam kažem, napada patrijarha srpskog, napada predsjednika Vučića, napada gradonačelnika Banja Luke Stanivukovića, dijeli lekcije predsjednicima SDS-a i PDP-a. Meni je drago što se nalazim u društvu patrijarha i predsjednika Srbije i to dovoljno govori o samome Vukanoviću – dodaje predsjendik DNS-a.

Optužbe da je u dogovoru s Dodikom, što mu Vukanović često spočitava, kategorički odbacuje.

Transparent na protestima u Banjoj Luci
Transparent na protestima u Banjoj Luci

– Vidite, ja kad bih danas umro, Vukanović bi rekao “nije Nešić mrtav, to se on dogovorio sa Dodikom”. Vjerovatno gospodin Vukanović pati od nekih bolesti pa je vjerovatno išao i u Katar da traži pomoć. Za razliku od gospodina Vukanovića, ja se trudim da opoziciju ojačam. Svi oni, koji su iskreni borci protiv režima Milorada Dodika, su dobrodošli. O načinu funkcionisanja opozicije dovoljno govori potpisan koalicioni sporazum za gradonačelnika Prijedora. Kao što vam je poznato, dogovor su potpisale tri opozicione partije, SDS, PDP i DNS, a o povjerenju koje ja imam kod predsjednika SDS-a i PDP-a govori činjenica da sam ja ovlašteni potpisnik u ime koalicije, to jeste u ovom trenutku samo Nenad Nešić može predati ime i prezime kandidata za gradonačelnika grada Prijedora. Znači, predjednici SDS-a i PDP-a su mi dali puno povjerenje, ja sumnjam da bi dali povjerenje nekome za koga ne smatraju da je borac protiv režima Milorada Dodika – kaže na kraju Nešić.

S druge strane, Nebojša Vukanović, bez dlake na jeziku kao i uvijek, kaže da je on i ranije upozoravao i da nikada nije vjerovao Nenadu Nešiću.

– On je pokazao svoje lice i bolje da sada s njim raskrstim, lično s njim, a ne sa DNS-om. Jer Nešić nije DNS.  Bolje da bude to sada, nego kad bude neki kritični trenutak, kada to može nanijeti štetu. Podsjetit ću vas da sam ja upozoravao i na Slavka Vučurevića (napustio PDP, op.a.) da je čovjek režima godinama, i sada je iskočio da bi nabacio lopticu SNSD-u i pokazalo se tačnim. On nije jedini, dakle, znate da sam ja na mnoge upozoravao, Galića isto recimo, u PDP-u, na neke u SDS-u tako da, ja opet upozoravam i mislim da Nešić nema šta da radi u opoziciji. On nas kompromituje, on ne može da bude neko ko odlučuje o ključnim stvarima i zbog toga smatram da treba raskrstiti s Nešićem. Ja ili on, neko će morati da napusti opoziciju – kategoričan je Vukanović.

Pakt sa đavolom

Pojašnjava da oko toga ne može biti kompromisa.

– Ne možemo on i ja ostati u istoj strukturi. Ako on se bude nešto pitao, odlučivao, ako on bude član nekog opozicionog tima, onda na mene ne mogu računati, jer ja ne želim da pravim pakt sa đavolom i da Nešić sutra neku prevaru uradi. Ako on sad pravi neke dogovore sa Dodikom, ako sad pruža slamku spasa Dodiku. To je uradio više puta u zadnjih par mjeseci, pa samo slijep ne vidi da je on Dodikov čovjek. Ja ne želim u tome da učestvujem. Ja želim iskrenu borbu a ne kalkulisanje. Ja ne želim u tome da učestvujem – ponovio je nekoliko puta Vukanović.

Nebojša Vukanović: Niko me ne može ubijediti da Nešić nema kontakt i vezu sa režimom
Nebojša Vukanović: Niko me ne može ubijediti da Nešić nema kontakt i vezu sa režimom

Vukanović kaže da su problemi u opoziciji nastali čim se Nešić pojavio.

– Prije svega došao je tu i počeo da se ponaša kao domaćin. Ja o tome ne odlučujem, o tome odlučuju lideri SDS-a i PDP-a. Ne mogu ja njima govoriti s kim će oni praviti sastanke, ali mislim da su u ovom trenutku stvari postale očigledne, ono što sam upozoravao pokazalo se tačnim. Niko me ne može ubijediti da Nešić nema kontakt i vezu sa režimom i da tu nije došao da nas kompromituje. Vidjeli ste sami kakva je bila reakcija naroda u Banja Luci, koja govori o njegovoj reputaciji – kaže Vukanović.

 

Nema šta tražiti u opoziciji

Kaže da im Nešić odbija glasove.

– Čovjek nikoga ne može privući i mislim da on nema šta da traži u opoziciji i ja ću inzistirati na tome da se te stvari izvedu na čistac. On je u mnogo navrata povlačio poteze koje su donosile štetu opoziciji, sada da se ne ponavljam, od toga da je dao dozvolu Dodiku da ide na sastanak sa Erdoanom, pa je glasao za ključna pitanja, pa je potvrdio da se čuju često… ne može Nešić praviti komplekse, hotele i zgrade po Sarajevu, gdje vlast ima SNSD ako nema s njima neki dogovor. Ne možete napraviti stepenice pored kuće ako ste protiv SNSD-a a ne da pravite hotele i zgrade. Tako da, mnogo je dokaza  koji govore da je Nešić blizak sa Dodikom i ja stvarno ne mislim o tome više da se nešto ubjeđujem, moj stav je jasan – zaključio je Nebojša Vukanović.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here