Naslovna Izdvajamo Još jedna politička igra: Komitet SNSD zove poljoprivrednike na sastanak!

Još jedna politička igra: Komitet SNSD zove poljoprivrednike na sastanak!

Izvršni komitet SNSD-a pozvao je predstavnike poljoprivrednih udruženja iz Republike Srpske da sutra dođu u prostorije stranke u Banjaluci kako bi razmotrili stanje u poljoprivredi. Najavljeno je da će sastanku prisustvovati i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Pojedina udruženja, bliska SNSD-u, odazvala su se pozivu, ali ne i poljoprivrednici iz Semberije i Majevice.

Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrdnih proizvođača sela Semberije i Majevice, je ocijenio da poziv iz SNSD-a nije nikakav poziv, već ismijavanje poljoprivrednih proizvođača koji su u velikim problemima. On je poručio da semberski poljoprivrednici neće biti dio političkih igara.

– Mislim da Semberija i Majevica, kao najveća žitnica, koja proizvodi 1/3 hrane za RS i BiH ima svoj jasan stav po tom pitanju. Mi nikada nećemo otići niti u jednu političku stranku. Mi ćemo otići na konkretan sastanak i za to postoje institucije, a da na ovakav način idemo, ne pada nam na pamet – rekao je Bakajlić.

Bakajlić je ponovio stav poljoprivrednika da se što hitnije donesu mjere za zaštitu domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza.

– Da se uvedu zaštitne mjere u vidu prelevmana i carina i da ta sredstva vratimo ponovo u proizvodnju, da ljudi mogu opstati na tržištu sa cijenom. Mi na ovakav način ne možemo opstati, danas ja orem a pitanje je da li ću posijati, kako kad je cijena repormaterijala otišla na 40 odsto- kazao je Bakajlić.

Bakajlić je rekao da će, najvjerovatnije, regresirano gorivo doći na kraju sjetve, a onda će se, kaže,  desiti da cijene budu veće za 50 feninga od onog koliko treba da nam daju.

Isotvremeno, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih porizvođača Republike Srpske Stojan Marinković potvrdio je dolazak na sastanak u prostorije SNSD-a i kako je rekao, očekuje od Dodika da izvrši pritisak na ministre da se hitno uvedu zaštitne mjere u suprotnom najavio je proteste.

– Ukoliko i pored svih ovih dokaza ne uvedu zaštitne mjere, ali i pokazivanja dobre volje od strane pregovarača iz EU, čak su i oni uvidjeli da se u BiH narušava tržište i da je nemoguće opstati u poljoprivredi, onda mi ne vidimo drugog načina, nego jednostavno da idemo u proteste. Ali u ovom slučaju će biti mnogo bolje organizovani, masovniji, i moraće se blokirati ili institucije ili granični prelazi – rekao je Marinković.

S druge strane, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će ispitati način raspodjele podsticaja iz budžeta.

– Mi ćemo sutra ispitati da li je sadašnji sistem podsticaja adekvatan, koji sad obuhvata samo one koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva i izvan toga ostaje značajan broj poljoprivrednika koji ne mogu da koriste te podsticaje – najavio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Upravo je porodica Dodik bila u prvim redovima kada se prošle godine dijelio novac za podsticaje u poljoprivredi. Nakon što su njihova preduzeća „Agro voće“ iz Laktaša i „Fruit Eko“ iz Gradiške dobila oko 90.000 maraka, između ostalog i za nabavku traktora, te preko 14 tona regresiranog goriva, pomoć je dobilo i „Global Liberti“, treće preduzeće koje je u njihovom vlasništvu, saznaje portal “Kapital”.

Riječ je firmi koju su prije šest godina osnovali Igor i Gorica Dodik, a kojoj je osnovna delatnosti trgovina na veliko – drvetom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom.

Njima je nedavno Agencija za agrarna plaćanja, koja posluje u sklopu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatila 21.000 maraka kao podsticaj za nabavku traktora i priključaka.

Takođe, odobreno im je i 1.311 litara regresiranog dizela, koji je za 60 feninga jeftiniji od goriva koje se vozačima prodaje na pumpama, prenosi “Kapital”.

BN TV